OSIGURANJE STAMBENIH ZAJEDNICA: USKORO ZAKONSKA OBAVEZA
osiguranje od ogovornosti stambene zajednice, skupština stanara, upravnici zgrada
Osiguranje zgrade, osiguranje stambene zajednice, skupština stanara, upravnici zgrada, osiguranje kuča, osiguranje stanova, osiguranje od odgovornosti upravnika zgrada,
1378
post-template-default,single,single-post,postid-1378,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

OSIGURANJE STAMBENIH ZAJEDNICA: USKORO ZAKONSKA OBAVEZA

osiguranje stambenih zajednica

OSIGURANJE STAMBENIH ZAJEDNICA: USKORO ZAKONSKA OBAVEZA

Kako gradovi rastu i urbanizacija napreduje, tako rizici za naše domove postaju sve veći. U vremenu, kada se suočavamo sa sve većim rizicima od prirodnih katastrofa i neočekivanih događaja, važnost adekvatnog osiguranja zgrada nikada nije bila veća. Stoga je ključno razumeti važnost osiguranja stambenih zajednica, jer to uskoro neće biti samo zakonska obaveza, već i pametna investicija u sigurnost vašeg doma. U ovom članku razmotrićemo detalje i prednosti ovog osiguranja, pružajući vam sve informacije koje su vam potrebne da donesete najbolju odluku za svoju stambenu zajednicu.

Šta Obuhvata Osiguranje Zgrade?

Osiguranje stambenih zajednica pokriva različite aspekte, pružajući sveobuhvatnu zaštitu imovine. Kada se odlučite za ovu vrstu osiguranja, možete očekivati pokriće za:
 1. Zajedničke Prostorije i Delove Zgrade:
  • Krov
  • Fasada
  • Liftovi
  • Stepeništa
  • Hodnici
  • Ulazi
  • Podrumi
  • Temelji
  • Dimnjaci
  • Garaže
  • Vešernice
  • Svetlarnici
  • Podne, zidne i plafonske obloge
  • Ostave i slično
  Osiguranje ovih ključnih elemenata zgrade pruža osnovnu zaštitu od šteta izazvanih prirodnim nepogodama ili ljudskim faktorima.
 2. Ugradna Oprema i Instalacije:
  • Vodovodne i kanalizacione instalacije
  • PTT instalacije
  • Elektro instalacije
  • Instalacije centralnog grejanja
  • Ventilacione instalacije
  • Interfonske instalacije
  • Video nadzor i drugi relevantni sistemi
  Obezbeđivanjem ovih ključnih tehnoloških i infrastrukturnih elemenata, osiguranje doprinosi očuvanju funkcionalnosti zgrade.
 3. Stakla na Prozorima i Vratima:
  • Sva stakla koja su deo zajedničkih prostorija
  Stakla često predstavljaju ranjivu tačku, pogotovo u zajedničkim prostorijama. Bilo da se radi o ulaznim vratima ili prozorima na hodnicima, osiguranje ovih elemenata pruža dodatnu sigurnost od potencijalnih oštećenja ili vandalizma. dodatni vid zaštite od oštećenja i gubitka energije.
 4. Odgovornost Prema Trećim Licima:
  • Štete koje potiču od zgrade
  Stambena zajednica preuzima odgovornost za eventualne štete prema trećim licima, obezbeđujući dodatni sloj zaštite i sigurnosti. U današnjem društvu, pravna odgovornost može biti kompleksna. Osiguranjem od odgovornosti stambene zajednice prema trećim licima, obezbeđujemo zaštitu od potencijalnih zahteva za štetu koji mogu proizaći iz aktivnosti ili događaja koji su se odigrali unutar stambene zgrade.
Kada birate osiguranje stambenih zajednica, ova pokrića čine esencijalni deo vaše strategije očuvanja vrednosti imovine. Ostanite sa nama dok istražujemo dodatne aspekte ove ključne teme.

Od kojih rizika vas štiti osiguranje zgrade?

Osiguranje stambene zajednice je kao štit koji pruža zaštitu od raznovrsnih rizika i nezgoda. Ova sveobuhvatna ponuda uključuje:
 1. Osiguranje od osnovnih i dopunskih rizika i zemljotresa: Vaša zgrada je zaštićena od požara, oluja, grada, udara groma, eksplozija, poplava, bujičnih voda, visokih voda i izliva voda iz instalacija. Bez obzira na prirodu nepogode, osiguranje stambene zajednice pruža finansijsku podršku u obnovi i popravci.
 2. Osiguranje od loma i drugih opasnosti: Svi smo svesni potencijalnih opasnosti koje proizilaze iz vodovodnih i kanalizacionih instalacija, elektro instalacija, centralnog grejanja i drugih sistema. Osiguranje obuhvata ove rizike, obezbeđujući pokriće za štete uzrokovane lomom ili drugim opasnostima unutar vaše stambene zajednice.
 3. Osiguranje od loma i oštećenja stakla: Prozori i vrata zajedničkih prostorija predstavljaju važne elemente arhitekture i bezbednosti. Ovde se osiguranje fokusira na pokrivanje troškova vezanih za lom i oštećenje stakla, obezbeđujući da ova ranjiva tačka bude adekvatno zaštićena.
 4. Osiguranje od odgovornosti prema trećim licima: Kroz ovu vrstu osiguranja, stambena zajednica štiti se od potencijalnih tužbi i zahteva za štetu koji proizilaze iz nesrećnih događaja. Bez obzira da li je reč o povredi, smrti, ili oštećenju imovine trećih lica, ova polisa pruža finansijsku podršku i pravnu zaštitu.

Šta osiguranje stambene zajednice ne pokriva?

Iako osiguranje stambene zajednice pruža obimnu zaštitu, važno je razumeti i aspekte koji nisu pokriveni. Evo ključnih tačaka:
 1. Ne pokriva se pojedinaačno svaki stan i lokal: Dok je osiguranje stambene zajednice ključno za zaštitu zajedničkih prostorija i infrastrukture zgrade, ne obuhvata sve pojedinačne jedinice. To znači da vlasnici pojedinačnih stanova i lokala moraju preuzeti inicijativu i osigurati svoju imovinu posebnim polisama.
 2. Ne obuhvata ličnu imovinu vlasnika: Iako zajednička osiguranja nude zaštitu za širok spektar rizika koji utiču na celu zgradu, ona ne pružaju pokriće za lične stvari i imovinu pojedinačnih stanara ili vlasnika lokala. Za ovakvu vrstu zaštite, vlasnici stanova i lokala moraju se obratiti osiguravajućim kućama i osigurati svoju imovinu prema svojim potrebama i rizicima.

Zaključak: Važnost Pravilnog Razemevanja Osiguranja Stambenih Zajednica

Osiguranje stambenih zajednica predstavlja ključnu liniju odbrane od brojnih rizika i nezgoda koji mogu ugroziti zgradu i njene stanare. Dok polisa osiguranja pruža sveobuhvatnu zaštitu za zajedničke delove i određene aspekte zgrade, važno je imati na umu da ne obuhvata sve pojedinačne jedinice. Vlasnici stanova i lokala imaju odgovornost da osiguraju svoje lične prostore i imovinu. U celini, kombinacija odgovornosti stambene zajednice i individualnog osiguranja obezbeđuje potpunu sigurnost i mir za sve stanare. Uvek je preporučljivo pristupiti sa pažnjom i proaktivnošću kada je reč o zaštiti sopstvenog doma i zajednice.
Novosti