KAKEIBO – Japansko Umeće Budžetiranja i Štednje Novca
kako uštedeti novac
štenja, ušteda, ciljevi, štedna u zlatu, kamatne stope u banci, oročena štednja, štednja u dinarima, štednja u devizama, inflacija, osiguranje,
1369
post-template-default,single,single-post,postid-1369,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

KAKEIBO – Japansko Umeće Budžetiranja i Štednje Novca

https://zlatnastednja.rs/novosti/

KAKEIBO – Japansko Umeće Budžetiranja i Štednje Novca

U današnjem vremenu, upravljanje finansijama može biti izazovan zadatak, ali postoje načini da taj proces učinimo jednostavnijim i efikasnijim. Jedan od tih načina dolazi iz dalekog Japana i nosi naziv KAKEIBO – japansko umeće budžetiranja i štednje novca. Ova metoda, koja datira još iz 1904. godine, predstavlja izuzetno koristan alat za organizaciju ličnih finansija. Kroz vreme, Japan nam je podario različite pristupe organizaciji života, a KAKEIBO se ističe kao posebna tehnika koja nas uči kako da postanemo svesniji troškova i bolje upravljamo novcem. U ovom članku, istražićemo šta zapravo znači KAKEIBO, kako funkcioniše, i kako ova japanska metoda može poboljšati naše navike u vezi sa finansijama. Spremni ste da zakoračite u svet ove jedinstvene finansijske discipline? Hajde zajedno da istražimo kako nam KAKEIBO može pomoći da bolje razumemo i usmeravamo naše finansije ka ostvarenju životnih ciljeva.

Šta je KAKEIBO?

Izgovara se ‘kah-keh-boh’ i doslovno se prevodi kao “kućna finansijska knjiga”. Ovaj koncept je osmislila Hani Motoko 1904. godine, koja je poznata kao prva žena novinarka u Japanu. KAKEIBO podrazumeva vođenje dnevnika svih vaših prihoda i rashoda, kako biste jasno videli gde trošite novac na nepotrebne stvari. Ova metoda budžetiranja nudi inovativan pristup štednji, podstičući vas da razmislite o razlozima svake kupovine. Fokus je stavljen na svesnije trošenje novca, što znači usmeravanje sredstava ka stvarima koje su u skladu sa vašim ciljevima. Ideja je da usporite tempo i preuzmete kontrolu nad svojim finansijama, trošeći manje na stvari koje vam nisu potrebne, a više na one koje vam pružaju zadovoljstvo i ispunjenje.

Kako funkcioniše KAKEIBO metoda?

Na početku svakog meseca, postavljate budžet koji dokumentuje vaše očekivane prihode i fiksne troškove. Takođe, treba da postavite cilj štednje za sebe. Slično vođenju dnevnika, ovaj pristup podrazumeva vođenje evidencije svake potrošene sume. Počnite tako što ćete svoje troškove podeliti u četiri različite kategorije:
  • Osnovno: stvari bez kojih ne možete, poput kirije, hrane i prevoza.
  • Želje: kupovine koje volite, ali nisu neophodne, kao što su izlasci, nova garderoba i hobiji.
  • Kultura: sva ulaganja u kulturne aktivnosti, uključujući knjige, posete muzejima i koncertima.
  • Neočekivani izdaci: stvari  koje niste planirali, poput popravki, neočekivanih poklona ili hitnih slučajeva.
Ovaj pristup će vam pomoći da bolje razumete kuda odlazi vaš novac. Ako vam je štednja prioritet, moći ćete da uočite delove vašeg budžeta koji vas sprečavaju u ostvarivanju tog cilja. Zatim, beležite svaku kupovinu. Iako to može biti pomalo naporno, ne mora da bude tako. Na primer, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći da organizujete ove podatke, čak i da ih izvezete u Excel tabelu. Ukoliko usvojite naviku da to radite jednom dnevno i budete dosledni, stećićete bolje razumevanje razloga vaših troškova. Na kraju meseca, pregledavate svoj napredak kako biste videli da li ste se pridržavali prvobitno postavljenih ciljeva. Ovo vam pruža priliku da se osvrnete na vaše ciljeve i uvidite koliko ste uštedeli. Bez obzira da li ste postigli svoje ciljeve ili ne, možete se pohvaliti trudom. Uzmite vreme da procenite gde biste mogli da napravite promene, postavljajući sebi sledeća pitanja:
  • Koliko novca imam?
  • Koliko novca želim da uštedim?
  • Koliko novca trošim?
  • Kako mogu da poboljšam uštedu?
Na primer, možda ćete uvideti da mnogo trošite na dostavu hrane ili da previše izlazite tokom nedelje. Redovno pregledanje vašeg napretka pomoći će vam da postanete svesniji na šta trošite novac, kako biste mogli da napravite promene u vašem budžetu i ostvarite svoje štedne ciljeve.

Budžetiranje putem koverti

KAKEIBO funkcioniše na sličan način kao i sistem budžetiranja putem koverti (gde planirate svoje mesečne troškove unapred tako što ćete podeliti svoj prihod u fizičke koverte). Sa metodom koverti, jednostavno koristite obeležene koverte sa novcem za svaku kategoriju troškova. Na primer, ako ste za hranu za mesec odredili budžet od 300 EUR, koristite samo novac namenjen toj kategoriji u određenoj koverti. Cilj je sprečiti vas da prekomerno trošite ograničavajući iznos novca koji vam je dostupan. Ovo može olakšati praćenje vaših izdataka svakog meseca i pomoći vam da kontrolišete svoje troškove. Dobra vest je da u svetu već postoje online bankarske platforme koje nude mogućnost digitalnog vođenja koverata stvaranjem “virtuelnih” koverata  u obliku posebnih računa za različite kategorije u kojima čuvate svoj novac, te ne morate da sa sobom nosite keš u stvarnim kovertama. Očekujemo da će se u skorijoj budućnosti i u Srbiji pojaviti ova vrsta usluge.

Zaključak:

KAKEIBO, japanska umetnost budžetiranja i štednje novca, pruža jednostavan, ali duboko efikasan pristup upravljanju ličnim finansijama. Ova metoda, koja kombinuje tradicionalne principe sa savremenim alatima, podstiče svesno trošenje i ciljanu štedenju. Kroz vođenje detaljnog dnevnika troškova i primenom principa budžetiranja putem koverti, pojedinci mogu jasnije da sagledaju svoje finansijske navike i usmere svoje resurse prema ostvarivanju dugoročnih ciljeva. Dok tehnologija pruža nove načine za digitalno vođenje budžeta, esencija KAKEIBO metode ostaje nepromenjena: postati svestan svojih finansijskih odluka i donositi ih u skladu sa ličnim vrednostima i ciljevima. Bez obzira da li se odlučite za tradicionalne metode ili koristite savremene digitalne alate, ključ je u doslednosti, svestranoj informisanosti i spremnosti da se prilagodite i rastete zajedno sa svojim finansijskim planovima. U konačnici, KAKEIBO nas podseća da je svaki trošak prilika za refleksiju i svaka ušteđena suma korak ka stabilnijoj i sigurnijoj finansijskoj budućnosti.  
Novosti