Tržište nekretnina u Srbiji 2024: Analiza trendova i prognoze
KORISNE INFORMACIJE O TRŽIŠTU NEKRETNINA
Cene nekretnina, cene stanova, cene kuča, cene nekretnina, HALO OGLASI, 4 ZIDA, NEKRETNINE RS, PONUDA STANOVA, HALE
1310
post-template-default,single,single-post,postid-1310,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Tržište nekretnina u Srbiji 2024: Analiza trendova i prognoze

Nekretnine

Tržište nekretnina u Srbiji 2024: Analiza trendova i prognoze

U svetlu aktuelnih ekonomskih promena i globalnih dešavanja, tržište nekretnina u Srbiji prolazi kroz značajne transformacije. Dok se brojni eksperti slažu da je 2024. godina prelomna tačka, postavlja se pitanje: Šta nam donosi budućnost nekretnina u Srbiji? U ovom članku dublje ćemo se pozabaviti trenutnim stanjem, predviđanjima i faktorima koji oblikuju ovu industriju.

Aktuelno stanje na tržištu nekretnina u Srbiji: Perspektiva za 2024. i 2025. godinu

Uprkos globalnim ekonomskim izazovima, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje stabilnost i određene trendove koji obećavaju budući oporavak. Nebojša Nešovanović, ekspert iz CBRE, ističe da je Evropa, koja je u mnogome pokretač ovog regionalnog tržišta, blizu tačke oporavka. Uz stabilnu inflaciju i očekivanja od promena monetarne politike sredinom 2024. godine, Srbija takođe može očekivati povoljnije uslove za investicije u nekretnine. Prema Nešovanovićevim prognozama, tržište nekretnina u Srbiji će možda proći kroz “dno tržišnog ciklusa” u narednom periodu. Ovo stanje može predstavljati idealnu priliku za one koji razmišljaju o investiranju u nekretnine, s obzirom na potencijalni prostor za pregovore i povoljnije cene. Ipak, ne treba zanemariti da će veći broj transakcija biti rezultat “soft distresseda”. To znači da će prodavci biti pod pritiskom da prodaju nekretnine u skraćenom roku, što može dovesti do manjeg pada cena na tržištu. Međutim, CBRE veruje da će većina projekata održati stabilne cene tokom naredne godine, čime će se očuvati realna vrednost tržišta nekretnina u Srbiji. U svetlu očekivanog oporavka tržišta nekretnina u Srbiji 2025. godine, ključni faktor za razmatranje je balans između ponude i potražnje. Nešovanović naglašava da je već zabeležen trend povećanja broja građevinskih dozvola za nekretnine. Ova informacija ukazuje na predstojeći rast ponude stanova u 2024. godini. “Značajan broj projekata je u fazi realizacije i očekujemo da će se ta ponuda povećati tokom naredne godine. Ako se trendovi nastave, očekujemo stabilizaciju cena tokom 2025. godine”, objašnjava Nešovanović. Međutim, dugoročna stabilnost tržišta nekretnina zahteva pažnju i rešavanje određenih sistemskih izazova. Nešovanović upozorava na potencijalne rizike povezane sa demografskim trendovima. “Ako ne uspemo da rešimo fundamentalne probleme, kao što je pad populacije, možemo se suočiti sa negativnom spiralom koja bi dugoročno mogla imati štetne posledice na tržište nekretnina.”  

Stanje na tržištu kroz objektiv agenata: Izazovi i očekivanja

 
 Katarina Lazarević, iskusna agentkinja za nekretnine, osvetljava situaciju iz perspektive agenata i direktno odražava trenutne izazove tržišta. “Promet je značajno opao, čak između 30 i 50 odsto”, ističe Lazarević, naglašavajući ozbiljnost situacije.Uz to, ona ukazuje na ključne faktore koji će odrediti buduću dinamiku tržišta: “Sve dok kamatne stope na stambene kredite ostanu visoke i životni standard ne poraste, ne možemo očekivati drastične promene. Trenutna tendencija je negativna, ali s pravim koracima možemo se nadati poboljšanju.” Zanimljivo je da, uprkos opštoj stagnaciji, postoji diferencirani trend u pogledu cene nekretnina. Dok cene novih stanova ostaju stabilne, starogradnja doživljava korekcije. “Dinamika pregovaranja je promenjena; prodavci i kupci sada brže postižu dogovore”, napominje Lazarević. Ona dalje analizira situaciju: “U starogradnji očekujem dodatne korekcije cena. S druge strane, novogradnja je specifična. Investitori su ključni igrači i njihova spremnost da prilagode cene može diktirati tržišne uslove. Trenutno, novogradnju često biraju oni sa gotoovinom, dok je kreditnih kupaca sve manje.”

Detaljni uvid u tržište: Kretanja cena i promet u Beogradu

Republički geodetski zavod pruža uvid u detalje tržišnih promena u trećem kvartalu, pružajući dragocene podatke o cenama nekretnina u različitim delovima Beograda. Značajno je primetiti da su, suprotno opštem trendu, cene novogradnje zabeležile pad u nekim opštinama. Na primer, opštine Palilula i Novi Beograd beleže pad cena od osam i šest odsto, respektivno. Sa druge strane, na Čukarici nema značajnih promena u odnosu na prethodnu godinu. U starogradnji, situacija je drugačija, sa padom cena od dva odsto na Savskom vencu. Podaci o kvadratnom metru otkrivaju raznolikost cena na tržištu. Najniža cena po kvadratu zabeležena je u Rakovici, prodavanoj po ceni od 1.690 evra, dok je najskuplji stan prodat na Savskom vencu, u Beogradu na vodi, po impresivnih 9.475 evra po kvadratnom metru. Republički geodetski zavod takođe potvrđuje opšti pad prometa na tržištu nepokretnosti. U trećem kvartalu 2023. godine, ukupan novčani iznos korišćen za kupovinu nekretnina iznosi 1,5 milijardi evra, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupan broj kupoprodaja opao je za 15,9 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Prodaja stanova, koja čini 52 odsto ukupnih transakcija, takođe beleži pad od četiri procenta. Ove statistike ukazuju na promene u dinamici tržišta, sa svega 6,6 odsto nekretnina koje su kupljene putem kredita.

Zaključak o Tržištu Nekretnina u Srbiji za 2023. godinu: