ŠTA JE POLISA DELIMIČNOG KASKO OSIGURANJA
korisne informacije o delimičnom kasko osiguranju
osiguranje stakala, delimični kasko, kasko osiguranje, štete na staklu, auto stakla, servis stakala, glass service, šoferke, šoferšajbne
1325
post-template-default,single,single-post,postid-1325,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

ŠTA JE POLISA DELIMIČNOG KASKO OSIGURANJA

polisa delimičnog kasko osiguranja

ŠTA JE POLISA DELIMIČNOG KASKO OSIGURANJA

U moru vozila koja svakodnevno krstare putevima, neizbežno je suočiti se s rizicima od saobraćajnih nezgoda. Uprkos pažljivoj vožnji, nesreće se dešavaju, bilo da su posledica nepažnje, neprilagođene brzine ili drugih faktora. Da biste se osećali sigurno na putu, ključno je imati adekvatno osiguranje, a deo toga je i polisa delimičnog kasko osiguranja.
Kada registrujete svoje vozilo, automatski zaključujete obavezno osiguranje od autoodgovornosti (AO), koje štiti druge učesnike u saobraćaju od eventualnih šteta koje može prouzrokovati vaše vozilo. Međutim, šta se dešava kada do štete dođe bez jasno utvrđenog krivca ili u situacijama gde ste sami odgovorni? Odgovor na ovo i mnoga druga pitanja otkrićemo kroz detaljan pregled delimičnog kasko osiguranja. Ostanite s nama kako biste saznali šta tačno podrazumeva ova vrsta osiguranja i kako vam može pružiti zaštitu u različitim situacijama.

Šta podrazumeva delimično kasko osiguranje?

Nije tajna da ponekad sami snosimo odgovornost za oštećenje našeg vozila. U takvim situacijama, dobrovoljno osiguranje postaje ključno kako bismo zaštitili svoje vozilo bez obzira na stepen krivice. Kada se nezgoda dogodi zbog naše greške, a pritom nanese štetu drugom vozilu, osiguravajuće društvo će umesto nas nadoknaditi tu štetu putem polise autoodgovornosti (AO). Štaviše, štetu koju pretrpi naše vozilo pokriće isto to osiguravajuće društvo na osnovu polise dobrovoljnog osiguranja. Dakle, ukoliko težite potpunoj zaštiti vašeg vozila, bez obzira na krivicu ili okolnosti koje dovode do oštećenja ili gubitka vozila, delimično kasko osiguranje predstavlja idealno rešenje. Praktično je što imate mogućnost izbora između potpunog, delimičnog ili dopunskog osiguranja, prilagođenog vašim finansijskim mogućnostima i specifičnim potrebama. Fokusirajmo se sada na delimično kasko osiguranje, koje konkretno pruža zaštitu stakala na vašem vozilu. Ovom polisom, osiguravate svoje vozilo od mogućih lomova ili oštećenja stakala, čime obezbeđujete tehničku ispravnost vozila.

Zašto je ova vrsta osiguranja bitna?

Lom i oštećenje stakala su česte neprijatnosti s kojima se vozači susreću. Bilo da je reč o kamenčiću koji je iskrsao sa puta ili nezgodnom parkiranju u gužvi, stakla su često meta ovakvih incidenata. No, posledice ovih oštećenja nisu samo estetske prirode. Vozilo s oštećenim staklima može predstavljati rizik za vozača i druge učesnike u saobraćaju. Zamagljeni vid ili slabija otpornost stakla u slučaju sudara mogu biti potencijalno opasni. Pored toga, mnoge zemlje imaju zakone i propise koji zahtevaju tehničku ispravnost vozila kao uslov za njegovu legalnu upotrebu na putu. Vozilo sa oštećenim staklom može biti podložno kaznama ili čak zabrani kretanja na putevima dok se problem ne reši.

Od čega vas štiti delimično kasko osiguranje?

Kada ste ugovorili delimično kasko osiguranje, vi ste proaktivno preduzeli korak ka zaštiti vašeg vozila od uobičajenih i neplaniranih situacija. Konkretno, ova polisa pruža pokriće za sve standardno ugrađene staklene površine na vašem vozilu. To znači da su prednje i zadnje vetrobranske površine, kao i sve bočne staklene površine, obuhvaćene ovim osiguranjem. Ova zaštita je posebno značajna s obzirom na činjenicu da su upravo ove staklene površine najizloženije spoljnim uticajima tokom vožnje. Bilo da je reč o sitnim kamenčićima koji leti sa puta, graničnim situacijama u saobraćaju ili vremenskim nepogodama poput oluja i grada, ova stakla su prva na udaru. Važno je napomenuti da, iako su mnoge druge delove vozila, kao što su ogledala, svetleći uređaji ili krov, isključeni iz ovog oblika osiguranja, glavni i najčešći izvori oštećenja su pokriveni. Ovo vam omogućava da s većom sigurnošću uđete u saobraćajne situacije, znajući da ste finansijski zaštićeni u slučaju oštećenja stakala.

Kada se zaključuje delimično kasko osiguranje?

Kada ste već u procesu zaključivanja polise osiguranja od autoodgovornosti kod određenog osiguravajućeg društva, često imate mogućnost da proširite svoju zaštitu. Naime, mnoga osiguravajuća društva nude opciju kombinovanja osiguranja od autoodgovornosti s delimičnim kasko osiguranjem. Ova integracija olakšava administraciju, čini postupak zaključivanja bržim i jednostavnijim, te vam pruža sveobuhvatnu zaštitu u jednom paketu.

Koji rizici su obuhvaćeni?

Delimično kasko osiguranje pruža zaštitu od raznovrsnih rizika, pokrivajući širok spektar situacija koje vozači mogu doživeti tokom upotrebe svojih vozila. Ovaj oblik osiguranja obuhvata različite osigurane slučajeve, slične onima koji se standardno podrazumevaju kod polise dobrovoljnog osiguranja. Među rizicima koje delimično kasko osiguranje pokriva, ističu se:
  1. Saobraćajna nezgoda: Bez obzira na to koliko ste pažljivi, saobraćajne nezgode su neizbežne, a delimično kasko osiguranje pruža pokriće u slučaju oštećenja ili gubitka vozila.
  2. Eksplozija, direktni udar groma, oluja, grad, snežna lavina: Nepredviđeni prirodni događaji, kao što su eksplozije, udari groma, oluje, grad ili snežne lavine, mogu izazvati oštećenja na vozilu, a ova polisa pruža zaštitu i u takvim situacijama.
  3. Pad ili udar predmeta: Oštećenja usled pada ili udara predmeta, kao što su kamenčići ili grane, obuhvaćena su ovim osiguranjem.
  4. Oštećenja usled demonstracija i manifestacija: Učestvovanje na javnim manifestacijama ili demonstracijama može nositi određene rizike po vozilo, a delimično kasko osiguranje pruža pokriće i u ovim situacijama.
  5. Postupci iz obesti trećeg lica (krađa, različita oštećenja i druge neoprezne radnje): Ova polisa štiti od šteta koje mogu proisteći iz obesti trećih lica, kao što su krađe ili različita oštećenja izazvana nepažljivim radnjama drugih.
Najvažnije informacije vezane za visinu osigurane sume, vrstu vozila i rok za zaključenje delimičnog kasko osiguranja nalaze se u polisi osiguranja. Ova polisa se često vezuje za polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, a sastavni elementi ugovora mogu uključivati i fotografije stakala na vozilu koja se osiguravaju. Važno je napomenuti da se osigurani slučajevi, odnosno lom ili oštećenje stakala, mogu dogoditi više puta u toku godine, a osiguravajuće društvo će nadoknaditi štetu do iznosa osigurane sume, čime se pruža kontinuirana zaštita tokom cele godine.
Osiguranje