KAMATE NA DEVIZNU I DINARSKU ŠTEDNJU U SRBIJI
KORISNE INFORMACIJE O KAMATNIM STOPAMA U SRBIJI
Oročena štednja, kamatne stope, kamate u bankama, dinarska štednja, devizna štednja, AIK Banka, Kamatica,
1313
post-template-default,single,single-post,postid-1313,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

KAMATE NA DEVIZNU I DINARSKU ŠTEDNJU U SRBIJI

KAMATNE STOPE

KAMATE NA DEVIZNU I DINARSKU ŠTEDNJU U SRBIJI

Za one koji čuvaju svoj novac u bankama ili planiraju oročavanje, godina koja prolazi donosi dobre vesti u vidu porasta kamatnih stopa na deviznu štednju. Nakon dugog perioda minimalnih stopa, kamatne stope su mesecima u porastu. No, stalno se postavlja pitanje – da li je isplativije štedeti u dinarima ili evrima? Odgovor na ovo pitanje zavisi ne samo od perioda oročavanja novca već i od valute u kojoj se vrši štednja.

Rast Kamatnih Stopa: Nove Perspektive za Štednju u Srbiji

Prema najnovijim podacima, prosečna kamatna stopa na novopoloženu dinarsku štednju iznosi 4,87%. Za oročenu štednju do jedne godine, ova stopa iznosi 4,66%, dok za period od jedne do dve godine raste na 5,41%, a za oročenu štednju dužu od dve godine, stopa je 4,60%. Što se tiče evra, prosečna kamatna stopa na novopoloženu štednju krajem jula iznosi 3,13%. Za oročenu štednju do jedne godine, ova stopa iznosi 2,68%, za period od jedne do dve godine raste na 3,68%, dok za oročenu štednju dužu od dve godine, stopa je 2,63%. Iako su kamatne stope na štednju u evrima niže u poređenju sa dinarskom štednjom, zabeležile su povećanje, što je delimično rezultat rasta osnovne kamatne stope Evropske Centralne Banke od jula 2022. godine.  
Dinarska Štednja: Isplativa Opcija Narodna banka Srbije je naglasila tokom proteklih meseci da je štednja u dinarima i dalje preferirana opcija, a njen kontinuirani rast kamatnih stopa u odnosu na deviznu štednju potvrđuje ovu tvrdnju. Ovaj trend se objašnjava nekoliko ključnim faktorima. Prvo, relativna stabilnost kursa dinara prema evru pruža dodatnu sigurnost onima koji odluče da čuvaju svoj novac u domaćoj valuti. Više kamatne stope na dinarsku štednju u poređenju sa deviznom štednjom dodatno čine dinarsku opciju primamljivom. Ono što čini štednju u dinarima još privlačnijom je i povoljniji poreski tretman. Kamate na dinarsku štednju nisu podložne oporezivanju, što dodatno povećava ukupni prinos. Ovaj aspekt čini štednju u domaćoj valuti isplativijom u oba slučaja, kako u kratkom tako i u dugom roku. Ova perspektiva je potvrđena, naročito kada se razmatra štednja u dolarima. Rast vrednosti dolara, posebno u odnosu na evro, dodatno naglašava stabilnost dinara kao poželjne valute za štednju.

Gde Investirati U Doba Promena: Nova Stvarnost Finansijskih Odluka

Sa brzim promenama u ekonomskom pejzažu, postavlja se ključno pitanje – gde investirati “višak” novca u današnje vreme? Nedavno, nekretnine su bile automatski odgovor na ovo pitanje, ali skok cena kvadrata u kombinaciji sa dvocifrenom inflacijom izazvao je promene u ovom tradicionalnom pristupu. Ono što je nekada bilo dovoljno za kupovinu jednosobnog stana, sada ne može ni za garsonjeru. Slična situacija javlja se i u biznis sektoru, gde je minimalni početni kapital za ulazak u poslovnu avanturu znatno veći nego što je bio pre samo nekoliko godina, uz istovremeni rast svakodnevnih troškova poslovanja. U takvom okruženju, nije iznenađujuće što su oročeni depoziti postali sve popularniji u Srbiji, nudeći minimalan rizik, ali privlačnu dobit u obliku kamatnih stopa. Oročena štednja, zapravo, predstavlja oblik investicije gde je novac siguran i zaštićen od inflacije. Posebno je korisno to što, produžavanjem perioda oročenja, možete ostvariti veći prinos. Važno je napomenuti da tokom ovog perioda novac nije dostupan za trošenje, pa je potrebno pažljivo planirati sa sredstvima koja neće biti potrebna tokom odabranog vremenskog okvira. Devizna štednja takođe ima važnu ulogu u odgovornom upravljanju kućnim budžetom. Analiza ličnih finansija i potrošnje ključna je kako bismo pronašli sredstva za štednju. Za one koji žele zaštitu od tržišnih promena i neočekivanih situacija, oročeni depoziti pružaju sigurnost jer ugovorena kamata ostaje nepromenjena.
Novac